Orang gemuk lemah seks

Wanita obes terdedah kepada empat kali lebih banyak berkait dengan kehamilan tidak dirancang meskipun lebih jarang melakukan seks berbanding wanita normal.

Dalam pada itu, lelaki obes lebih terdedah kepada jangkitan kelamin meskipun tidak mempunyai ramai rakan seks.

Hasil kajian yang dilakukan saintis Perancis dan Britain berhubung kesan obes terhadap kesihatan seks juga mendapati wanita obes kurang mendapat nasihat berhubung perancang keluarga atau menggunakan pil sementara lelaki obes lebih terdedah kepada mati pucuk.

Dengan masalah obes semakin meluas di kebanyakan negara kaya dan semakin meningkat di kalangan negara sedang membangun, pakar berkata, kesan terhadap kesihatan awam dalam hasil kajian itu amat penting.

Kajian itu diketuai oleh Professor Nathalie Bajos dari Institut Kajian Kesihatan dan Perubatan Perancis adalah kajian menyeluruh pertama untuk mengkaji kesan obes terhadap kegiatan seksual dan faktor lain seperti kepuasan seks, kehamilan tidak dirancang dan pengguguran.
Kajian itu membabitkan 10,170 kelaki dan wanita berusia 18 hingga 69 tahun yang datanya dipilih secara rambang daripada kajian tingkah laku seksual yang dijalankan pada 2006 di Paris. Ia juga mendapati, berbanding lelaki biasa, lelaki obes adalah 70 peratus lagi tidak mempuinyai lebih daripada seorang rakan seks. ~~ AFP

About Sifuli

Bicara tentang makan minum, tidur baring, dan beranak pinak yang membina adat resam untuk kehidupan rohani, jasmani, jiwa dan raga. Diantara weblog Sifuli yang popular adalah seperti berikut: Dukun Asmara bicara tentang beranak pinak. Hipnotis Sifuli bicara tentang tidur baring. Jalan Akhirat bicara tentang adat resam (agama) Doa Ayat dan Zikir untuk rohani jasmani jiwa dan raga. Jika tak suka sekali pun janganlah tinggalkan komentar yang keterlaluan. Kerana segalanya adalah sekadar ilmu pengetahuan. Wasalam.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s