Kehebatan zakar Rasputin yang diawet memberahikan wanita

<a href="https://pakcikli00.wordpress.com/?attachment_id=10749&#8243; rel=”attachment wp-att-10749″>

Ia salah satu tokoh besar kontroversial dalam sejarah Russia. Digelar ‘Mad Monk’, kononnya dia memiliki kemampuan tinggi dalam menyembuhkan dan meramal masa depan. Sepak terjangnya mampu mempengaruhi tindak tanduk kerajaan Tsar, sampai berdampak jatuhnya Dinasti kerajaan Romanov pada tahun 1917. Meski ia dikenal luas, banyak fakta kehidupan Rasputin jadi simpang-siur akibat banyaknya kontroversi yang berlaku selama ia hidup. Pendapat pihak-pihak yang pro dan kontra berbaur sehingga (hingga kini) beberapa detail mengenai perjalanan hidupnya masih diperdebatkan.

Rasputin terlahir sebagai seorang anak petani di desa kecil bernama Pokrovskoye, di sisi sungai Tura, Siberia. Ia diketahui memiliki dua saudara: seorang adik bernama Maria dan kakak laki-laki, Dmitri. Adiknya, Maria menghidap penyakit epilepsi dan tenggelam di sungai akibat kambuhnya penyakit tersebut. Kakaknya Dmitri pernah jatuh ke dalam sebuah kolam bersama Rasputin, meski keduanya selamat tetapi Dmitri lalu meninggal akibat pneumonia. Kematian kedua-dua saudaranya menorehkan kenangan pahit bagi Rasputin, sampai-sampai ia menamakan kedua-dua anaknya Maria dan Dmitri. Mitos menyebut bahawa Rasputin telah memliliki kekuatan luar biasa sejak dari kecil. Efim Rasputin, ayahnya adalah seorang peternak kuda. Ketika salah satu kudanya dicuri, Rasputin dengan kekuatan supranaturalnya berhasil menemukan orang sang pencuri. Ketika berumur 18 tahun, beliau menghabiskan masa 3 bulan dalam Verkhoturye Monastery, sebuah asrama gereja yang banyak menjadi tempat pertobatan para penjahat. Setelah 3 bulan berlalu, Rasputin berubah menjadi pribadi yang sangat religius dan cenderung fanatik.

Dikabarkan ia juga berkaitan dengan sekte Kristian yang dilarang di Verkhoturye, atau dikenali sebagao khlysty. Sekte tersebut dilarang kerana menggabungkan ritual keagamaan dengan amalan sex bebas. Menurut putri Rasputin sendiri iaitu Maria, ia memang pernah mempelajari seluk-beluk sekte Khlysty namun dengan tegas menolak bergabung dengan sekte tersebut.

Kecurigaan bahawa Rasputin adalah salah satu ahli Khlysts, meski masih diperdebatkan oleh para sejarahwan, mleekat sampai akhir hidupnya. Setelah meninggalkan asrama, ia mengunjungi seorang suci bernama Makariy di mana ia menjadi panutan bagi Rasputin sepanjang hidupnya. Rasputin lalu berkahwin dengan Proskovia Fydorovna Dubrovina ditahun 1889 dan mempunyai 3 orang anak bernama Dmitri, Varvara serta Maria. Pada tahun 1901 ia meninggalkan rumahnya untuk menjadi stranik (petapa), meneruskan perjalanan hidupnya dengan berkelana dan menelusuri Greek dan Yerusalem. Pada tahun 1903 ia tiba di Saint Petersburg di mana secara perlahan tapi pasti ia mendapat reputasi sebagai seorang starets (orang suci) dengan kekuatan meramal dan menyembuhkan.

Rasputin dengan cepat menjadi figur kontroversial, utamanya kerana kepercayaan permaisuri dan raja dalam memberikan kedudukan serta kakuatan yang cukup besar. Tentu banyak yang tidak menyukai hal ini sehingga memunculkan banyak tuduhan miring; bermula dari pelaku sex bebas sampai rancangan rampasan kuasa. Beberapa pihak yang jelas-jelas menentang Rasputin adalah bangsawan elit Saint Petersburg dan juga kumpulan Holy Snod, yang gencar menyebarkan isu bahawa Rasputin banyak melakukan amalan yang melencong dari ke-Kristian-an. Namun semua itu belum mampu menghilangkan kepercayaan keluarga Tsar, malah Tsar sendiri memecat menteri-menteri yang dipercayai berniat menjatuhkan Rasputin. Kekesalan pihak yang membenci Rasputin lalu menjelma menjadi rangkaian percubaan pembunuhan pada sang starets Russia.

Kematian Yang Menghairankan

Legenda yang mengisahkan kematian Rasputin lebih rumit daripada hidupnya. Menurut catatan Greg King dalam buku “The Man Who Killed Rasputin”, percubaan pembunuhan pertama berlaku apabila Rasputin pulang ke Pokrovskoye untuk menjenguk anak dan isterinya. Pada tarikh 29 Jun 1914, Rasputin menerima telegram di sebuah gereja ketika dia diserang oleh Khionia Guseva, bekas PSK yang menjadi murid pastur Iliodor. Perlu dicatat bahawa Iliodor pernah menjadi sahabat Rasputin tapi berbalik benci akibat perilaku serta kedudukannya di kerajaan. Iliodor bekerjasama dengan dengan wanita yang pernah dilukai Rasputin, dan mereka bersama-sama merancang pembunuhan itu. Guseva menghujamkan sebilah pisau pada perut Rasputin, namun ia berjaya selamat meski terluka parah. Menurut putrinya Maria, semenjak percubaan pembunuhan itu Rasputin jadi cepat lelah dan mula mengambil candu untuk meredakan rasa sakitnya.

Usaha pembunuhan kedua dilakukan oleh kumpulan bangsawan yag dippimpin Prince Felix Yusupov dan Grand Duke Dmitri Pavlovich. Kala itu Rasputin di undang kediaman Yusupov Moika dan di sana ia disuguhi kue dan anggur, yang sudah dicampur racun sianida tetapi tidak mempan. Yusupov yang kaget kerana Rasputin masih hidup, mengambil revolver dan menembaknya. Meski 3 peluru telah bersarang di belakang Rasputin tapi ajaibnya dia masih hidup sehingga Yusupov dan antek-anteknya mengikat Rasputin lalu melemparnya ke sunagi es. Di sanalah Rasputin menemui ajalnya; sama seperti kedua-dua saudaranya. Setelah diatopsi, permaisuri Tsaritsa Alexandra menguburkan Rasputin di Tsarskoye Selo. Namun setelah berlakunya February Revolution, sekumpulan pekerja dari Saint Petersburg membongkar makam Rasputin lalu membakarnya. Konon ketika, dikremasi tubuh Rasputin bangkit dan terduduk di tengah api sehungga membuat orang-orang percaya bahawa Rasputin memang berilmu tinggi meskipun ajalnya sudah lama tiba.

Zakar Yang Masih Tersimpan

Menurut beberapa sumber, seorang pembantu menemukan penis Rasputin di tempat pembunuhan, menyimpannya sehingga tahun 1920-an. Kemudian zakar ini disimpan oleh sekumpulan wanita Russia di Paris. Mereka menyembah zakar ini sebagai lambang kesuburan, menyimpannya di dalam sebuah kotak kayu. Setelah mendengar hal ini, anak Rasputin, Marie, meminta mereka mengembalikan zakar itu kepadanya. Ia kemudian menyimpannya sampai ia meninggal pada 1977. ~~jendralberita

About Sifuli

Bicara tentang makan minum, tidur baring, dan beranak pinak yang membina adat resam untuk kehidupan rohani, jasmani, jiwa dan raga. Diantara weblog Sifuli yang popular adalah seperti berikut: Dukun Asmara bicara tentang beranak pinak. Hipnotis Sifuli bicara tentang tidur baring. Jalan Akhirat bicara tentang adat resam (agama) Doa Ayat dan Zikir untuk rohani jasmani jiwa dan raga. Jika tak suka sekali pun janganlah tinggalkan komentar yang keterlaluan. Kerana segalanya adalah sekadar ilmu pengetahuan. Wasalam.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s