Isteri tak puas dipancut suamiSAYA berusia 25 tahun dan baru dua bulan mendirikan rumah tangga.

Masalah saya ialah tidak pernah merasai pancutan mani suami dalam faraj saya selama kami bersetubuh.

Begitu juga dari segi kenikmatan ejakulasi.

Ini membuatkan saya kerap bertanya pada suami sama ada dia sudah ‘memancutkan’ air maninya atau belum sebelum saya menyuruhnya menarik zakar keluar apabila mengetahui suami sudah klimaks.

Saya selalu menipunya menyatakan saya sudah klimaks kerana tidak sampai hati melihat dia kepenatan. Adakah ini petanda saya kurang subur?

Apakah makanan tambahan yang boleh diambil jika perlu selain asid folik untuk merangsang kesuburan, potensi hamil dan keghairahan?

Apakah cara atau teknik terbaik untuk memastikan sperma terus mengalir ke faraj dan dapat disenyawakan selepas bersetubuh selain menghitung waktu kesuburan?

Adakah kehamilan boleh berlaku walaupun ujian kehamilan memberikan keputusan negatif atau kedatangan haid seperti biasa di awal perkahwinan?

EID,

Kuala Lumpur

GAMBARAN pancutan air mani bukanlah seperti yang anda bayangkan. Pancutan air mani sewaktu ejakulasi di dalam faraj tidak semestinya seperti mana-mana pancutan air yang kita lihat.

Sewaktu ereksi, zakar memenuhi ruang faraj sehingga ke penghujungnya. Lazimnya, sewaktu ejakulasi, wanita mungkin dapat merasa denyutan otot zakar yang berlaku selang beberapa saat.

Denyutan otot inilah yang menghantar dan memancutkan air mani keluar dari zakar.

Air mani pula seperti cecair lain, ia tidak dapat bergerak sendiri ke dalam ruang rahim. Hanya sperma di dalam air mani ini sahaja yang dapat berenang, sebahagiannya melalui bukaan pintu rahim yang terdapat di penghujung faraj untuk memasuki ruang rahim sebelum meneruskan perjalanan melalui bukaan tiub falopio sehingga samapi ke telur yang terdapat berhampiran penghujung tiub falopio ini.

Wanita juga tidak merasai kenikmatan ejakulasi lelaki. Wanita sepatutnya turut dapat menikmati klimaks sendiri (seperti lelaki) cuma lazimnya, bukan dalam bentuk ejakulasi. Klimaks ini boleh berlaku sebelum, semasa atau selepas klimaks lelaki.

Bagi sebahagian wanita, klimaks tidak berlaku atau dirasai. Ada yang tidak dapat mencapai klimaks dalam beberapa tempoh awal hubungan seks, ada juga yang masih belum menikmatinya walaupun setelah beberapa tahun menjalani hubungan seks.

Klimaks wanita tidak mempengaruhi kesuburannya. Kesuburan wanita lebih bergantung kepada sama ada telur sudah mengalami ovulasi dan berada di dalam tiub falopio, tiub falopio tidak tersumbat dan berfungsi baik, rahim tidak mengalami masalah dan beberapa faktor lain.

Ovulasi tidak bergantng kepada klimaks. Ini berbeza dengan lelaki, klimaksnya (ejakulasi) mengeluarkan jutaan sperma di dalam air mani.

Sungguhpun begitu, ada juga lelaki yang tidak subur langsung di mana air maninya tidak mengandungi walaupun satu sperma, keadaan ini dinamakan azoospermia.

Asid folik pula bukanlah ubat subur atau perangsang potensi hamil, ia juga bukan ubat untuk klimaks atau keghairahan. Ia sejenis vitamin B yang dapat mengurangkan risiko kecacatan otak dan saraf tunjang janin sehingga sebanyak 80 peratus. Wanita yang bercadang untuk hamil dinasihatkan mengambilnya sebaik-baiknya sebulan sebelum hamil dan diteruskan sehingga sekurang-kurangnya tiga bulan kehamilan.

Cara yang terbaik dan sihat untuk memastikan sperma sampai ke faraj adalah secara hubungan seks penetratif sehingga berlakunya ejakulasi di dalam faraj.

Anda dinasihatkan untuk berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan penerangan lanjut, sebaiknya secara bergambar atau visual untuk merungkai salah faham di atas. Di samping itu, masalah klimaks anda juga boleh dibincang lebih peribadi.

About Sifuli

Bicara tentang makan minum, tidur baring, dan beranak pinak yang membina adat resam untuk kehidupan rohani, jasmani, jiwa dan raga. Diantara weblog Sifuli yang popular adalah seperti berikut: Dukun Asmara bicara tentang beranak pinak. Hipnotis Sifuli bicara tentang tidur baring. Jalan Akhirat bicara tentang adat resam (agama) Doa Ayat dan Zikir untuk rohani jasmani jiwa dan raga. Jika tak suka sekali pun janganlah tinggalkan komentar yang keterlaluan. Kerana segalanya adalah sekadar ilmu pengetahuan. Wasalam.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s