Aduka Taruna vs Nasir Safar

Angkasanuri

Aduka Taruna, blogger yang tak perlu diperkenalkan lagi. Didakwa di bawah Akta Hasutan kerana keceluparan mulutnya kerana didakwa menghina Kesultanan Johor.

Selepas sahaja artikel menghina kerabat Diraja Johor diterbitkan di blognya, kira-kira 20 laporan polis dibuat. Walaupun beliau sudah meminta maaf dan menarik semula artikel yang diterbitkan,namun itu semua sudah terlambat kerana akhirnya beliau didakwa di mahkamah.

Datuk Nasir Safar, nama beliau sebelum ini tidaklah glamour seperti Aduka Taruna. Malah ramai yang tidak mengetahui kewujudan beliau sebagai pegawai khas PM. Tetapi nama beliau tiba-tiba sahaja meletup kerana kenyataan menghina orang cina dan india di negara ini dalam satu ceramah di Melaka baru-baru ini.Beliau telah dapat menandingi kehebatan Aduka Taruna apabila 45 laporan polis telah dibuat terhadap kenyataanya yang menghasut dan berunsur perkauman.

Telah mengakui ketalanjurannya dengan meminta maaf dan meletak jawatan sebagai pegawai khas PM. Polis Melaka melalui kenyataan ketuanya,Datuk Mohd. Rodwan Mohd. Yusof berkata 85 % siasatan telah dilakukan.

Kita tunggu apa kesudahannya. Datuk Rais Yatim meminta Aduka Taruna meminta maaf kepada seluruh kerabat diraja Johor atas keceluparan yang dilakukan tetapi bersediakah Rais Yatim meminta Nasir Safar meminta maaf kepada seluruh orang cina dan india di negara ini yang dihina sedemikian rupa. Adakah orang cina dan india di negara ini akan memaafkan atas penghinaan yang dilakukan?

Apa yang pasti Aduka Taruna dan Nasir Safar ada persamaannya. Dua-dua mulut celupar. Cuma celupar Nasir Safar dilihat lebih merbahaya kerana segala tembelang Umno melalui1Malaysia hancur dalam sekelip mata dari sudut pandangan masyarakat berbilang kaum di negara ini.

Sumber dipetik dari Harakahdaily :* Tulisan di atas adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian Harakahdaily.net dan tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan berkenaan.

About Sifuli

Bicara tentang makan minum, tidur baring, dan beranak pinak yang membina adat resam untuk kehidupan rohani, jasmani, jiwa dan raga. Diantara weblog Sifuli yang popular adalah seperti berikut: Dukun Asmara bicara tentang beranak pinak. Hipnotis Sifuli bicara tentang tidur baring. Jalan Akhirat bicara tentang adat resam (agama) Doa Ayat dan Zikir untuk rohani jasmani jiwa dan raga. Jika tak suka sekali pun janganlah tinggalkan komentar yang keterlaluan. Kerana segalanya adalah sekadar ilmu pengetahuan. Wasalam.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s